Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Närbild på Volkswagen lättmetallfälgar

Tre livsfarliga myter om däck

Tillhör du dem som kör slut på dina gamla vinterdäck på sommaren eller tror att året runt-däck är bra att köra med året runt? Vi avlivar några livsfarliga myter om däck och till vår hjälp har vi tre experter från ŠKODA.

Vi får under livet ofta höra kloka tips och råd om allt mellan himmel och jord. En del är bra, men andra – har de verkligen någon grund i verkligheten, eller är det bara seglivade myter? ŠKODA samlade tre experter för att avliva några vanliga myter om däck.

Sommardäck och vinterdäck

Myt: Du kan köra slut på dina gamla vinterdäck på sommaren

De allra flesta av oss håller nog med om att det är en dum idé att köra med sommardäck på vintern. Men hur är det med vinterdäck på sommaren? Nej, ingen bra idé. Sommar- och vinterdäck tillverkas med olika gummiblandningar för att fungera optimalt vid olika temperaturer. Ett sommardäck blir därför stenhårt vid minusgrader och det är inte bara avsaknaden av dubbar som gör att du inte får något grepp i halkan.

På samma sätt är det med vinterdäcken - de blir för mjuka vid höga temperaturer, och slits därmed snabbare vilket är mycket oekonomiskt. Skillnaden märks främst när du bromsar, med bromssträckor upp till 25 % längre. Det är inte bara ditt eget liv du sätter på spel om du kör med vinterdäck på sommaren - det är andras också. Så se till att byta däcken.

Så mycket längre blir bromssträckan på vintern med sommardäck jämfört med vinterdäck

Myt: Sätt de mest slitna däcken där bak

Rent teoretiskt fungerar detta, men inte i praktiken. Med utslitna däck bak ökar risken för vattenplaning eftersom slitna däck förlorar sina mönster. När du bromsar i kurvor förflyttas bilens tyngd till frontaxeln och bakhjulen förlorar greppet.

Då är det bättre att sätta de mer slitna däcken där fram. På det viset kommer bakhjulen att hålla bilen något mer stabil i svängarna. Detta gäller både på framhjulsdrivna och fyrhjulsdrivna bilar, berättar ŠKODA’s Ladislav Havlíček.

Man kontrollerar däcken på sin Volkswagen Amarok

Myt: Året runt-däck är till för körning året runt

Nja, här är namnet något missvisande. Du får enligt lag köra dessa däck året om, men vid närmare eftertanke: går du med samma skor året om? Året runt-däck (Allrounddäck) är framtagna för att fungera både på vintern och sommaren, på alla väglag och i alla temperaturer. Efter att ha läst ända hit ner, så kommer du säkert att inse att för att fungera under alla dessa förhållanden, så måste däcken göra avkall på andra viktiga funktioner. Därför är året runt-däck inte särskilt bra varken på sommaren eller vintern. Det blir mellanmjölk av alltihopa.

För din och andras säkerhet ute på vägarna, välj ett bra sommardäck och ett bra vinterdäck till din bil. Du kommer inte att ångra dig den dagen du hamnar i en kritisk situation och behöver sätta all din tillit till däcken.

Du kanske också gillar