Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Kvinna polerar motorhuv på en bil

Så tvättar du bilen själv, hemma eller i gör-det-själv-hall

En välvårdad bil håller längre och får högre andrahandsvärde. Hur tvättar jag bilen själv? Ska jag tvätta hemma eller i tvätthall? Här följer en guide för hur du själv tvättar din bil på bästa sätt, invändigt och utvändigt och, med omsorg om miljön.

Tvätta hemma eller i gör-det-själv-hall?

Många tvättar sin bil hemma på uppfarten eller på gatan. Vi rekommenderar inte det. Olja och farliga ämnen rinner då rakt ut i sjöar och vattendrag via brunnar och dagvattenledningar. Detta kan orsaka skador hos både människor och djur. I vissa kommuner kan du få böter om du tvättar bilen hemma på gatan.

Om du måste tvätta din bil hemma, gör det på gräsmattan, då absorberas och filtreras tvättvattnet av jorden innan det rinner ut i grundvattnet.

Tvätta i stället bilen i en gör-det-själv-hall. Där finns det oljeavskiljare och vattnet renas innan det förs vidare till reningsverken.

GUIDE

Tvätta bilen utvändigt

1. Börja med fälgarna

Fälgarna kan vara svåra att få rena. Spraya därför med fälgrengöring och låt sitta en stund innan du sköljer av med vatten, gärna med högtryckstvätt. Rengör fälgarna med diskborste eller fälgrengöringsborste. Använd svamp för att få ekrarna rena.

Volkswagen Original Fälgrengöringsset innehåller fälgrengöringsgel, fälgborste och mikrofiberduk av certifierad kvalitet. Gel-koncentratet tar effektivt bort bromsdamm, pigmentförändringar, asfalt med mera, och fungerar lika bra på stål- som aluminiumfälgar.

2. Avfettning

Lägg på avfettning när bilen är torr. Låt verka i cirka fem minuter. Medlet ska inte torka ut helt, då kan du få fläckar på bilen. Undvik därför att använda avfettningsmedel i starkt solljus. Spola av med högtryckstvätt, uppifrån och ner.

Det finns olika typer av avfettningsmedel. Är bilen torr kan du använda kallavfettning som är mycket effektiv mot asfaltsfläckar, men om lacken är blöt är alkalisk avfettning eller naturavfettning bättre alternativ. Tänk på att inte spraya avfettningsmedel på plastlister och gummidetaljer som då kan missfärgas. Spraya inte heller i hjulhus eller underrede, då kallavfettning kan lösa upp bilens rostskydd. Av samma anledning bör du undvika att spraya kallavfettning på rutorna, eftersom den då kan rinna ner i dörren och lösa upp rostskyddet.

Alkalisk avfettning löser organisk smuts på bilen, så som insekter, torkade växter och mögel. Den är även effektiv mot trafikfilm och kan sprayas över hela bilen. Det alkaliska avfettningsmedlet kan sprayas ovanpå kallavfettningen.

Volkswagen Original Insektsrengöring tar effektivt bort insektsrester på bilens lack. Den är även lämplig för borttagning av avgaslagringar, olje- och tjärrester med mera. Den kan användas på lack, glas, krom, plast och målade ytor och efterlämnar inga ränder.

3. Tvätta bilen med bilschampo

Häll schampot i en hink med vatten. Använd en tvättsvamp med bra absorberingsförmåga och applicera schampot med horisontella rörelser. Ett tips är att applicera bilschampot nerifrån och upp. Då undviker du att få ränder i lacken, eftersom den smuts och de kemikalier som rinner neråt inte rinner på obehandlat område. Använd mycket vatten och byt vatten ofta så du inte riskerar att få grus och smuts i vattnet som repar lacken. Spola av bilen noggrant.

Volkswagen Original Vaxschampo rengör och bevarar lacken i ett svep. Behandlingen ger färgen en djupare glans och lämnar inga ränder.

I vår tillbehörsshop hittar du även bilsvampar från Sonax av hög kvalitet med lång hållbarhet, som absorberar mycket vatten och är skonsamma mot lacken. Välj mellan den utrymmeseffektiva Pop-Up Jumbosvampen eller Multisvampen med två olika material i en och samma svamp för svår smuts och vanlig rengöring.

4. Torka bilen

Om bilen självtorkar kan du få kalkfläckar i karossen vilket kan göra att smuts fastnar lättare. Det kan därför vara bra att torka av bilen när du tvättat den. Torka med horisontella drag.

Sonax Water Magnetic Towel av mikrofiber har en uppsugningsförmåga på 10 gånger sin egen vikt och torkar snabbt och effektivt av din bil efter tvätten. Den fungerar även utmärkt för polering.

5. Vaxa bilen

Du kan också vaxa din bil efter tvätt för att skydda lacken. Vaxet ger en glansig yta som gör att det blir lättare att få bort smuts och insekter när du tvättar bilen. Vaxet skyddar också mot rostangrepp.

Volkswagen Original Vaxschampo rengör och bevarar lacken i ett svep. Behandlingen ger färgen en djupare glans och lämnar inga ränder.

Sonax Mikrofiberduk för lack och exteriör är proffsens val för att torka av polish- och vaxrester. Den mjuka och tjocka mikrofiberväven är helt överlägsen alla andra polerdukar, trassel och handdukar. Den ger en oöverträffad glans och lämnar inga ränder.

Man tvättar bilen invändigt

Tvätta bilen invändigt

Börja med att ta ut och skaka alla mattor och plocka ur skräp och prylar.

1. Dammsug bilen

Dammsug bilen uppifrån och ner. Använd lämpliga munstycken för ventilation och säten. Dammsug även mattor och mellan säten.

2. Grov rengöring invändigt

Använd varmt vatten och såpa eller annat rengöringsmedel. Skura rent med trasa eller svamp.

3. Fin rengöring

Använd ett interiörschampo för instrumentbrädan och textilsäten. Spraya på och låt verka ett par minuter innan du torkar bort med fuktig microfiberduk. För rengöring av läder eller skinnklädsel behöver du speciella kemikalier som inte torkar ut lädret.

Volkswagen Original Läderrengöring är lämplig för noggrann rengöring av normala läderytor. Den fungerar även för mocka- och Alcantara-ytor.

Rengör ratten grundligt. Den är ofta smutsigare än du tror med alla reglage och knappar.

För ventilation och detaljer kan du använda en pensel som blir statisk och suger åt sig damm.

Sonax Microfiberduk för interiör rengör plast, vinyl, textil, glas, speglar med mera utan att lämna ränder eller ludd. Användes fuktad för rengöring eller torr för avtorkning. Idealisk till att rengöra bilklädsel, textiltak och textilmattor tillsammans med SONAX Klädselskum.

Volkswagen Rengöringsduk lämpar sig för touch-displayer och andra högglansiga ytor.

4. Tvätta rutorna

Använd fönsterputs för bilrutor. Spraya på och torka av med microfiberduk för glas. Dessa lämnar varken ränder eller ludd på rutorna och är mycket effektiva på alla släta ytor.

Volkswagen Original Glas Polish är speciellt utformad för polering av vindrutor. Envis smuts på vindrutan som insektsrester, tjära, olja, sot och rester av silikon tas enkelt bort och säkerställer en ren och reflektionsfri glasyta. Förhindrar även irriterande missljud från torkarna.

SONAX Mikrofiberduk för glas är antistatisk och luddfri och kan tvättas i upp till 60 °C.

5. Rengör mattor

Rengör alla mattor grundligt innan du lägger tillbaka dem i bilen.

6. Ny fräsch luft

Avsluta med en luftfräschare. Placera luftfräscharen i bilen, sätt ventilationen på max och stäng dörrarna. En ånga som effektivt dödar bakterier och mögel i ventilationssystemet fyller bilen. Låt verka i cirka 10 minuter, vädra sedan ur bilen ordentligt genom att öppna alla dörrar.

Man inspekterar lacken på en bil

Vanliga frågor om att tvätta bilen

Får jag tvätta bilen hemma på tomten?

Detta varierar från kommun till kommun. Ta reda på vad som gäller där just du bor. Vi rekommenderar att du aldrig tvättar bilen hemma, utan åker till en gör-det-själv-hall och rengör bilen.

Varför ska jag tvätta bilen i en gör-det-själv-hall eller biltvätt?

När du tvättar din bil blandas tvättvattnet med olja och ämnen som är farliga för miljön. Dessa ämnen rinner rakt ut i sjöar och vattendrag och förorenar både miljön och vårt dricksvatten om de inte tas om hand. Bilhallar har specialbyggda anläggningar för biltvätt. Där samlas farliga ämnen i tvättvattnet upp för att skona miljön. I tvätthallen har du oftast tillgång till högtryckstvätt som gör att det går snabbt och effektivt att tvätta bilen.

I vilken ordning ska jag tvätta bilen?

Se vår guide här ovan för bästa resultat när du tvättar din bil.

Kan jag tvätta bilen på vintern i minusgrader?

Absolut. Men det finns några saker att tänka på. Kör bilen varm innan du börjar tvätta den. Smörj alla lister med silikon eller specialmedel för gummi. Droppa lite olja i låsen. Sedan är det bara att tvätta. Lämpligast tar du ett område i taget när det är kallt, istället för hela bilen på en gång.

Vi rekommenderar inte att skölja med vatten på insidan av dörren när det är kallt ute, om du inte har möjlighet att stå inomhus i ett varmgarage. För att snabba upp torkningen, kan du använda en bra våtskrapa i kombination med torkduk. Följ vår guide här ovan och kör gärna bilen varm igen efter tvätten.

Kan jag tvätta bilen med högtryckstvätt?

Javisst. Högtryckstvätten är ett smidigt hjälpmedel när du ska tvätta bilen. Men tänk på att hålla lite avstånd, så att trycket mot lacken inte blir för hårt. Genom att spola bilen nerifrån och upp, och hålla munstycket i vinkel, får du den effektivaste rengöringen. Avsluta med att spola uppifrån och ner.

Tänk på att vara försiktig runt lackskador, då en kraftig tvätt kan göra så att lacken släpper. Använd aldrig fräsmunstycken med roterande stråle på bilen då det kan skada lacken. Undvik också att högtryckstvätta vid dörrlisterna, då dessa kan hamna snett om vatten tränger in.

För motorutrymmet rekommenderar vi inte att använda högtryckstvätt, då det ökar risken för vatteninträngning. Läs alltid tillverkarens rekommendationer.

Kan jag tvätta bilen med såpa eller diskmedel?

Såpa och diskmedel löser förvisso fett och smuts, men är inte framtagna för att rengöra billack. De är alldeles för starka och kan både ge fläckar och repor, då många medel innehåller en viss del slipmedel. Dessutom kan de torka ut lacken, vilket gör den mer sårbar. Diskmedel tar bort allt från ytan den rengör, inklusive billackens skyddande lager av fett och polymer. Använd därför alltid ett bilschampo istället. 

Du kanske också gillar