Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
En Volkswagen med automatisk växellåda

Automatväxlad bil

Från småbilar till lyxbilar: Automatiska växellådor är populärare idag än någonsin tidigare. Anledningen är att en automat är enklare att använda än bilar med manuell växellåda. Därför erbjuder bilmarknaden ett brett utbud av begagnade bilar med automatlåda till försäljning. Tack vare vår köpguide nedan är du bara ett klick bort från att hitta den bästa bilen för dig.

Manuell vs. automatisk växellåda: Vad är skillnaden?

Även utan teknisk förklaring är den största skillnaden mellan en automatlåda och manuell växellåda uppenbar: det finns ingen kopplingspedal. Medan bilar med manuell växellåda har fem eller sex växlar, plus en backväxel, har en automat en förenklad växellåda.

En automatisk växellåda, även känd som självväxlande växellåda, kan automatiskt ändra växel när bilen rör sig. När du väl sätter växeln i läget Drive sker allt annat automatiskt. Det gör att du slipper växla manuellt. I en bil med manuell växellåda bestämmer föraren istället själv när bilen ska växla genom att använda kopplingen och gaspedalen.

Automatisk växellåda - så funkar det

Hur funkar en automatväxlad bil?

Visste du att växellådan är ett av de mest komplexa systemen i din bil? Från förarsätet kan den verka enkelt konstruerad. Men för få din automatväxlade bil att rulla krävs det ett otroligt samspel mellan delarna.

En automatlåda är baserad på sensorer som indikerar när bilen ska växla. Det gör den genom att använda ett oljetryck inuti bilen. I en bil med manuell växellåda är det föraren som växlar samtidigt som kopplingspedalen trampas ned. På en automat tar momentomvandlaren över denna uppgift och växlar vid rätt tidpunkt.

Vad är en halvautomatisk bil?

En halvautomatisk bil, även kallad automatiserad manuell eller AMT, kombinerar din manuella och automatiska växellåda. Den har en vanlig manuell växelspak men ingen kopplingspedal. Därför måste föraren själv växla. Eftersom det inte finns någon kopplingspedal använder halvautomatiska bilar olika ställdon och datorer för att byta växlar i stället för med kablar och rör.

Är en automat mer bränslesnål?

Förutom försäkring är en av de största utgifterna för att äga en bil att tanka den. Oavsett om den är automatisk eller manuell: Om du vill spara in på bränslet är det bästa att planera din körning väl och serva din bil regelbundet.

Manuella växellådor är däremot mer bränslesnåla än automatiska. Vissa av dagens tillverkare av automatiska växellådor förnekar dock det här. Om du vill köpa ett en ny bil med automatisk växling bör du se till att välja en modell med många växlar. Dessa växlar hjälper till att ge hjulen samma kraft när de körs med lägre motorvarvtal som när de körs på högre varvtal. Att växla upp tidigt håller minskar bränsleförbrukningen.

Vilken är bästa automaten 2022?

Undrar du vilken automatbil som är bäst att köpa – och om du har råd? I genomsnitt brukar automatiska bilar kosta mer än manuella. Anledningen är att delarna som utgör en automatlåda är komplexare.

Men här är de goda nyheterna: du behöver inte lägga ut en förmögenhet för att njuta av fördelarna med en automat. Numera finns det ett brett utbud av begagnade automatiska bilmodeller till salu.

Många automatiska bilar är utrustade med handkontroller, taklucka, elektriska bromsar och farthållare. Även parkeringsassistans och kameror som hjälper dig att parkera snabbare.

Din Das WeltAuto-återförsäljare hjälper dig att hitta rätt bil utifrån dina behov och förutsättningar, oavsett om du planerar att köpa eller leasa en automat. Vill du lära känna en automatisk växellåda innan du köper den? Kontakta din närmaste Das WeltAuto-återförsäljare för att boka tid för provkörning. När du har testat motorn och gasat upp på vägen kommer du att hålla med om att en automat är lika rolig att köra som vilken manuell bil som helst.

Vilken typ av automatlåda ska jag köpa?

Val av växellåda är ett av de viktigaste besluten du ska ta när du köper en bil. Tidigare fungerade alla automatiska växellådor enligt samma grundprinciper. Nuförtiden finns det en mängd olika automatiska växellådor. Även om du redan har bestämt dig för en automat är det bra att kolla in våra tips om automatiska växellådor:

Konventionella automatiska växellådor

Konventionella automatiska växellådor använder en momentomvandlare som ersätter kopplingens funktion. De är mer förfinade än andra automatiska växellådor och förbrukar mer bränsle än manuella. Volvo XC90 är till exempel utrustad med en konventionell automatlåda - med så många som nio växlar.

Steglös automatisk växellåda (CVT)

Automatiska växellådor har i allmänhet ett fast antal utväxlingar. Den steglösa automatiska växellådan ändras å andra sidan perfekt genom ett oändligt antal utväxlingar. Därför säkerställer CVT:er en mjukare körning eftersom bilen inte behöver hoppa mellan växlarna.

Automatisk växellåda med dubbla kopplingar

Bilar med dubbelkopplingar har två kopplingar, men inga pedaler. I stället styr en serie datorer kopplingen och växlar åt föraren. Det bästa med detta är att kopplingarna kör på olika växlar. Detta betyder att växlingen görs utan att koppla bort motorn från växellådan. På så sätt avbryts aldrig kraftflödet. Automat med dubbelkoppling ger snabbare växlingar och bättre bränsleekonomi.

Automatiserad manuell växellåda (AMT)

Automatiserade manuella växellådor används till exempel i Škoda Citigo. I grund och botten fungerar dessa som en vanlig manuell växellåda, men bilen väljer växlar automatiskt. I stället för att använda en pedal, styrs kopplingen av en dator.