
Det trodde vi då om framtidens bilar!
Ny teknik handlar mest om elektronik
Continentals teknikdag
När ryggstödet knackar dig på höger axel som påminnelse om att du ska svänga höger har vi troligen förflyttats till 2017 och när du slipper svänga själv skriver vi nog 2025 – men nu är det fortfarande 2013 och vi tittar in i framtiden från Contidrome.
Automatiserad bilkörning kommer inte över en natt utan gradvis och den har ju redan påbörjats med olika typer av automatbromsning, fil- och farthållnings- och skyltläsningssystem, automatparkering, med mera.
Men det är bara början: Utvecklingen kommer att fortsätta stegvis, vi kan ganska snart vänta oss automatkörning i köer, senare motorvägsautomatik (bilen håller, fart, fil och avstånd), motorvägståg (bilar kommunicerar med varandra och kör i “tåg”) och framåt 2025 tror man hos Conti att bilen – efter “förarens” beställning – kan köra helt själv genom samverkan mellan alla olika system, GPS-navigator, kamera, radar, laser, etcetera,
Detta ska medföra säkrare trafik, bättre trafikflöde, lägre bränsleförbrukning och därmed mindre miljöpåverkan. Dessutom – menar Conti – ger det “föraren” större frihet att bättre utnyttja tiden i bilen.

Continental Wireless world.
Ständig uppkoppling, med allt och alla överallt, är som bekant tidens melodi och det gäller inte minst i bilindustrin. I framtiden ska bilarna hålla koll på och “snacka” med varandra, tipsa om köer och andra hinder och aldrig krocka, i alla fall inte med varandra.
I ett kortare perspektiv handlar det dock om att ytterligare utveckla uppkopplingen mellan bilarnas olika system, vilket ska medföra fortsatt ökad säkerhet och komfort samt lägre förbrukning och utsläpp. Så kan till exempel regnsensorn inte bara aktivera vindrutetorkarna utan också förbereda och anpassa det elektroniska bromssystemet för blöt vägbana.
Självkörande bilar

Handsfree driving på testbana.

Handsfree driving kräver mycket instrument.
Continental är mest känt som däcktillverkare, men däckproduktionen står “bara” för cirka 25 procent av omsättningen. Resten kommer huvudsakligen från bilrelaterade produkter av alla de slag – och av hela omsättningen kommer cirka tio procent från affärer med Volkswagen.
Continental är ett börsnoterat tyskt företag med global verksamhet, ungefär 173 000 anställda i 46 länder och en omsättning på cirka 300 miljarder kronor under 2012. Huvudkontoret ligger i Hannover och företagets första testbana Contidrome, som invigdes redan våren 1967, ligger några mil norr därom.
Teknikdagarna på Contidrome är en gammal tradition som från början bara handlade om däck, men som sedan några år avhandlar all verksamhet som Conti är involverad i. Det är alltså under denna teknikdag som vi får några glimtar från bilismens framtid, med fokus på automatiserad körning, elektrifiering och uppkoppling, men överraskande lite däckutveckling.

Här testas greppet på vått väglag på testbanan Contidrome.

Men först lite om den ryggknackande stolen. Den finns redan som prototyp i form av en modifierad Bentley-stol som är kopplad till bilens navigator. När denna ser att det är dags att svänga slipper du konstgjort rösttjat som påpekar detta och i stället får du en mjuk puff på höger eller vänster skuldra – men stolen kan mycket mer än så.
Massage är ju ingen nyhet, men det är däremot personligt programmerad massage; om du har ryggbesvär kan din doktor – om han hängt med i utvecklingen – programmera in ett massageprogram utformat just för dig i din smarta mobil, som i sin tur överför det till bilens och sedan stolens styrdator. Om ungefär fyra år bör denna teknik vara i produktion, tror man hos Conti.
Grön mobilitet är vad nästan allt utvecklingsarbete inom automatiserad körning, elektrifiering och uppkoppling i slutändan handlar om, det står i fokus inom allt som bilindustrin jobbar med. Samtidigt som kommande bilgenerationer ska vara starka och bekväma måste de bli ännu säkrare och snålare och byggas med mer miljöpositiva material med mindre miljöpåverkan än i dag.
Det handlar om att bevara naturresurser, om att minska klimatpåverkan – och om ständigt ökad effektivitet inom alla områden.
Elektrifieringen av bilen

Elektrifieringen av bilen.
Elektrifieringen av bilen har liksom automatisering redan påbörjats och sker också stegvis. Stop&start-systemen fungerar med det vanliga 12-voltsystemen, men fortsatt elektrifiering och hybridisering kommer att kräva högre och högre – och dyrare – spänning.
På teknikdagen visade Conti bland annat en 48-voltsenhet för “bashybridisering”, som kan monteras i befintliga fordon och till relativt låg kostnad göra dem avsevärt snålare och renare.
Continentals teknikdag är ett ambitiöst och påkostat event med dito transportresurser. Contidrome har en total yta på 160 ha och inrymmer en mängd olika stora och små testbanor för olika ändamål och allt inramas av en 2,8 km lång högfartsoval.
Denna artikel publicerades först i Transportmagasinet nr 3 2013
Läs fler artiklar ur Transportmagasinet

Självkörande bil demonstrerar undanmanöver när en docka går över vägen.

Teknikmässa hos Continental 2013.