Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Apple CarPlay och Android Auto skapar en förstklassig förarmiljö

Infotainmentsystem och uppkopplade bilar

Smart, säkert och bekvämt. Nya generationens mediasystem ger en förstklassig arbetsmiljö med smarta system som Apple CarPlay och Android Auto. Häng med när Transportmagasinet djupdyker i nya tidens uppkopplingar.

Text: Erik Gustafsson Foto: Peter Gunnars

Car-Net och App Connect låter dig snacka med bilen

Svara på textmeddelanden genom att diktera texten, få full tillgång till ditt Spotify-konto och hitta billigaste bränslet på tankställena i närheten – direkt i bilens inbyggda display. Genom systemen App-Connect och Car-Net förvandlas din bil och arbetsplats till en förstklassig kommunikationscentral som gör tillvaron både enklare och säkrare. Och det bästa av allt? Systemen finns redan i många av Volkswagens nya modeller!

Alla Volkswagens nya Caddy-modeller av senaste generation och Transporter, Caravelle och Multivan utrustade med radiosystemet Composition Media har redan App-Connect och bilar utrustade med navigationssystemen Discovery Media och Discovery Media Plus har dessutom full tillgång till Car-Net med tjänsten Guide & Inform.

App-Connect och Car-Net gör bilen till en smartphone på hjul

App-Connect och Car-Net gör bilen till en smartphone på hjul.

APP-CONNECT

Det övergripande systemet som enkelt integrerar innehållet i din smarta Android- och Apple-telefon direkt i bilens infotainmentsystem. Här får du full tillgång till telefonbok, meddelanden, musikbibliotek och användbara appar från både Volkswagen och externa utvecklare.

Allt som behövs är en smartphone från Apple eller Android och radiosystemet Composition Media.

Android Auto

Android Auto ger tillgång till många användbara appar, t ex Google Maps.

MirrorLink speglar din mobiltelefon

MirrorLink speglar din mobiltelefon i bilens display.

ANDROID AUTO

FÖR DIG MED ANDROID-TELEFON. Koppla in din smarta mobiltelefon och få full tillgång till kartor med navigation och vägvisning, textmeddelanden och telefonboken med handsfreefunktion. För att inte tala om hela ditt musikbibliotek i Spotify.

Android Auto kommer att aktiveras för den svenska marknaden under 2016 och fungerar då bland annat med appar som Google Maps, Google Play Music, WhatsApp och Spotify.

MIRRORLINK

KOMPATIBLA ANDROID-TELEFONER ger en ännu djupare integrering av mobiltelefonen i bilens centrala mediaenhet genom systemet MirrorLink. Förutom att spegla din smarta telefons grundfunktioner finns det här också möjligheten att använda MirrorLink-baserade appar, från såväl Volkswagen som från andra utvecklare.

Från Volkswagen finns bland andra Drive & Track-appen som både sparar och jämför dina rutter, och effektiviserar körningen samt Call & Remind appen som hjälper dig att ta anteckningar och lägga påminnelser under tiden du kör.

Apple CarPlay

Apple CarPlay aktiveras automatiskt när du ansluter telefonen med USB-kabel.

Car-Net Guide & Inform ger dig full koll

Car-Net Guide & Inform ger dig full koll.

APPLE CARPLAY

MED EN IPHONE aktiveras Apple CarPlay automatiskt när du ansluter mobiltelefonen med sladd till bilens USB-uttag. Direkt integreras innehållet och utvalda appar från din mobiltelefon visas i mittkonsolens display, vilket ger säker telefonhantering utan att du som förare behöver flytta fokus från vägen.

TELEFONSAMTALEN SKER ENKELT via bilens handsfree samtidigt som du kan lyssna på inkommande textmeddelanden som bilen läser upp. Svarar gör du själv genom att diktera texten – naturligtvis på svenska. Och oavsett om du har en musiksamling lagrad i telefonen eller genom Spotify har CarPlay appar även för detta, enkelt åtkomliga via bilens inbyggda pekskärm.

CARPLAY HAR ÄVEN en app för kartor som genom att använda telefonens GPS ger en integrerad navigation och vägvisning direkt i bilen – med dina i telefonen lagrade resmål. Självklart fungerar även multifunktionsrattens knappar och reglage för att styra såväl röstsamtal som musiken.

CAR-NET

BILAR UTRUSTADE MED navigationssystemen Discovery Media och Discovery Media Plus har tillgång till systemet Car-Net och dess uppkopplade tjänster. Förutom att ta del av en hälsorapport för bilen med kommande serviceintervaller, fordonsdata, varningar och värden för såväl däckstryck, vätskenivåer, slitage på bromsar och mycket mer kan du även skapa ett trådlöst nätverk i bilen. Antingen genom att dela en mobiltelefons internetuppkoppling eller via CarStick. Det gör att samtliga passagerare enkelt får tillgång till internet – samtidigt som du kan ha stenkoll på bilens status.

GUIDE & INFORM

MED DE UPPKOPPLADE Guide & Inform-tjänsterna får du full koll på såväl nyheter och väderleksrapporter som information om både trafik och parkeringar. Du kan till och med få tankstationers bränslepriser levererade i realtid direkt till bilens mediaenhet. Uppkopplingen ger också bredare sökmöjligheter i navigationssystemet, och gör det möjligt att förbereda destinationer och adresser i bilens navigationssystem genom din vanliga dator. Enkelt och ordnat inför avresa.

Denna artikel publicerades först i Transportmagasinet nr 2 2016.
Här hittar du fler artiklar ur Transportmagasinet

Du kanske också gillar