Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Bil i genomskärning som visar tekniken bakom fyrhjulsdrift i en Volkswagen

Fyrhjulsdrift för stabil bilkörning

Fyrhjulsdrift är ett ord som vi ofta kopplar till snö och vinterväglag. Våra tankar går till robusta bilar som klarar av tuffa väglag. Och visst är det så – fyrhjulsdrift är lysande på hala vintervägar eftersom det ger en bättre stabilitet. Men visste du också att det är en riktig fördel när du ska dra tung last eller köra på leriga vägar? Och att även mindre bilar kan vara utrustade med fyrhjulsdrift? Här berättar vi mer om hur fyrhjulsdrift fungerar.

Vad är fyrhjulsdrift?

För att en bil ska rulla framåt krävs det – väldigt förenklat – att motorns kraft fördelas till hjulen. En bil utan fyrhjulsdrift drivs antingen med framhjulen (framhjulsdrift) eller bakhjulen (bakhjulsdrift). Det kallas även för tvåhjulsdrift. Om din bil däremot är fyrhjulsdriven så har man drivning på alla fyra hjulen. Fyrhjulsdriften kan vara antingen permanent eller urkopplingsbar. Systemet kan se ut på olika sätt men kärnan är att kraften fördelas till alla hjul.

Fördelar och körteknik med fyrhjulsdrift

Trygg och säker bilkörning handlar i första hand om dig som förare. Att hålla rätt hastighet och anpassa körstilen till underlaget är två grundbultar. Fyrhjulsdrift kan göra körningen säkrare genom att ge bilen bättre stabilitet när det exempelvis är vinterväglag. Eftersom alla fyra hjul är aktiverade minskar risken för sladd. Däremot ska du vara försiktig när du bromsar med en fyrhjulsdriven bil. Eftersom en fyrhjulsdriven bil accelererar lättare kan det bli svårare att känna av hur underlaget på vägen är. Du kan därför testbromsa för att se hur halt det är – och anpassa hastigheten efter underlaget.

Volkswagen Amarok i skogen med mountainbikecyklist

Inte bara för stora bilar

Fyrhjulsdrift är också bra när du ska dra tung last

Vi förknippar ofta fyrhjulsdrift med lite större och robusta bilar. Men det finns betydligt fler bilmodeller än de stora som erbjuder det. De flesta bilklasser idag erbjuder fyrhjulsdrift – och tillvalet behöver heller inte bli så dyrt. Tekniken bakom fyrhjulsdrift har blivit enklare med åren och kan därför erbjudas i allt fler modeller. Det är dessutom en fördel när du ska dra till exempel släp, husvagn eller hästtransport. Fyrhjulsdriften ger bättre grepp och förenklar för dig om du dessutom ska köra på en lerig väg.

Så kallar de olika bilmärkena fyrhjulsdrift

Kärt barn har många namn

Det finns många namn på fyrhjulsdrift. På engelska kan det heta All wheel drive, eller Four wheel drive och ofta används beteckningen 4WD. Utöver det har alla bilmärken sina egna benämningar på fyrhjulsdrift. Här nedanför listar vi några.

  • Volkswagen: 4MOTION
  • SKODA: 4x4
  • Audi: Quattro
  • SEAT: 4Drive
  • BMW: xDrive
  • Mercedes-Benz: 4Matic
  • Volvo: AWD

Begagnade bilar med fyrhjulsdrift

Köp en begagnad Volkswagen med fyrhjulsdrift

Alla begagnade Volkswagen 4MOTION

Volkswagen Tiguan 4MOTION på snöig väg

4MOTIONKöp en begagnad ŠKODA med fyrhjulsdrift

Alla begagnade ŠKODA 4x4

Skoda terrängkörning med fyrhjulsdrift

4x4Köp en begagnad SEAT med fyrhjulsdrift

Alla begagnade SEAT 4Drive

Kvinna njuter av naturen med sin SEAT

4 Drive

Du kanske också gillar