Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
En man i förarsätet kör en Volkswagen Transportbil.

Provkörning

Smarta tips när du provkör din begagnade bil

Det är viktigt att du provkör den begagnade bilen innan du bestämmer dig för om du ska köpa den. Vid provkörningen kan du också upptäcka eventuella fel på bilen. Om du lägger märke till några fel – be då säljaren att åtgärda dem innan köpet eller använd dem för att förhandla ner priset på bilen. Om du köper en Das WeltAuto-certifierad bil behöver du inte oroa dig för några eventuella fel på bilen. Våra tekniker har gjort en noggrann kvalitetskontroll på 122 punkter och bilen är i bästa möjliga skick.

Kall motor

När du startar motorn ska du titta på mätarna så att motorn är kall. Om den redan är varm kan det betyda att någon förvärmt motorn för att dölja ett fel.

Ställ in sätet

Se till att du sitter bekvämt innan du kör iväg. Att justera bilsätet medan du kör kan vara farligt.

Testa bromsarna

Drar bilen rakt vid inbromsning? Håll ratten försiktigt och känn efter om bilen drar rakt när du bromsar.

Kontrollera kopplingen

Försök att starta på tredje växeln. Om bilen får motorstopp fungerar kopplingen på rätt sätt. En sliten koppling kommer inte ge motorstopp och det kommer att börja lukta bränt. Förklara dock för säljaren vad du tänker att göra så att det inte uppstår några missförstånd.

Kör så att bilen blir varm

Se till att du kör tillräckligt länge, ungefär 15 minuter, för att bilen ska bli riktigt varm.

Testkör i en bekant miljö

Kör bilen på den typ av vägar som du kommer använda den på mest. Om du exempelvis kör mycket i stadstrafik, testa då bilen i en sådan miljö så att du får en känsla för styrning, växling och inbromsning.

Är det lätt att parkera bilen?

Testa att parkera. På så sätt ser du om bilen är enkel eller svår att parkera.

Kör försiktigt

Tänk på att köra bilen varsamt eftersom du inte ännu inte äger den. Om något skulle hända gäller olika regler beroende på om du provkör bilen hos en bilhandlare eller privatperson.

Hos en bilhandlare måste du betala den självrisk du skulle betalat som om du ägde bilen. Vid köp av privatperson är det bilägarens försäkring som gäller. Om bilen bara är halvförsäkrad eller oförsäkrad kan det bli värre. Fråga helt enkelt vad bilen har för försäkring.

Mer information