Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Familj vid blå Volkswagen Passat Variant

Så håller din begagnade bil längre

När du letar begagnad bil märker du snabbt att det kan skilja mycket i skicket mellan bilar av samma årsmodell och med liknande miltal. Förutom hur bilen används och under vilka förhållanden den körs i är det viktigt att vara noga även med de små detaljerna. Det kan vara det som gör att du kan njuta av bilen lite extra länge samt att den fortfarande står högt i värde när det blir dags att sälja den.

Tipsen som får din bil att hålla längre

Kom ihåg grundläggande service

Var noga med den grundläggande servicen. Regelbundna byten av bränslefilter, oljefilter och luftfilter säkerställer att motorn fungerar optimalt och förlänger dess livslängd. Samma sak gäller för motorolja, bromsvätska, kylarvätska och servostyrningsolja. Även växellådsoljan kan behöva bytas ut. Även om varje biltillverkare anger specifika intervaller för vätska och filter är det bra att kontrollera dem med jämna mellanrum, som till exempel inför långresor.

 

Gör regelbundna kontroller

Många av felen på en bil upptäcks inte alltid på en gång. En del av dem upptäcks först vid besiktningen. Skador på däck, bromsslangar och fjädringskomponenter kan vara som en tickande bomb och leda till oönskade kostnader. Därför kan det vara klokt att, förutom besiktningen, göra regelbundna kontroller. Det kostar inte mycket och gör att din bil håller längre.

Använd originaldelar

För att en begagnad bil ska fungera så länge som möjligt bör du byta ut slitna delar så snart du kan. En skadad komponent kan orsaka snabbare slitage även på andra delar och då orsaka mycket större skador. 

Även om det finns många alternativ av bra kvalitet på marknaden är det bästa att använda originaldelar för din begagnade bil. Då kan du vara säker på att de fungerar exakt som det var tänkt av biltillverkaren. Det handlar inte bara om dimensionerna på själva delen utan också om materialets sammansättning, produktionsteknik, motstånd mot kraftöverföring, rostskydd osv. 

Kontrollera däck och hjulinställning

En annan faktor som kan påskynda slitaget på begagnade bilar är felaktig hjulinställning. Detta orsakar inte bara snabbare och ojämnt slitage på däcken, utan kan också ge överbelastningar av bilens upphängning och styrsystem, vilket minskar körprecisionen och ökar risken för olyckor. Även till synes triviala saker som däcktryck i en begagnad bil är av stor betydelse. Ojämnt tryck gör att bilen drar åt sidan, drar mer bensin och - i extrema fall, att däcken exploderar. Kontrollera därför däcktryck och hjulinställningar emellanåt.

Tänk på din körstil

Körstilen påverkar bilen på många olika sätt. Här är några exempel på vad du kan tänka på för att öka livslängden på din bil:

• Se till att motorn är varm innan du ger hårt tryck på gaspedalen. Värm dock inte upp bilens motor medan den står på tomgång. Det är slöseri, ineffektivt och inte bra för miljön. Det är mycket bättre att börja köra långsamt och komma ihåg att undvika höga varvtal.

• Har du en bil med turboladdad motor är det viktigt att kyla turbon efter långa resor. 

• Har du en dieselbil ska du komma ihåg att inte bara köra korta sträckor. Dieselbilar kräver regelbunden "genomblåsning" av dieselpartikelfiltret och behöver därför längre körning med något högre varvtal emellanåt.

Bilvård och rengöring

Även om rostskydd, och förhållanden som du använder bilen i, är det som till största delen påverkar bilens chassi får du inte glömma vanlig hederlig bilvård. Regelbunden tvätt och borttagning av svåra föroreningar som torkade insekter, damm från bromsbelägg, harts, asfaltpartiklar och så vidare är ett bra recept för en lång livslängd på din begagnade bil.

Att bara spola bilen med en högtryckstvätt räcker inte. Du behöver använda bra rengöringsmedel som skumschampo och avfettning. Skydda den rengjorda lacken mot sol, smuts och fukt med vax, tätningsmedel eller keramisk beläggning. Glöm inte rengöring av insidan och skötsel och underhåll av exempelvis läder.

Genom att ta noga hand om din begagnade bil, göra regelbundna kontroller och hålla den fräsch utvändigt och invändigt minskar du risken för oönskade kostnader och minskning i värde. För att inte glömma säkerheten, som är mycket högre i en begagnad bil som skötts väl.