Köpråd

Bra saker att veta när du ska köpa begagnad bil

 

Det finns många begagnade bilar att välja mellan. Här har vi samlat några viktiga tips och råd när du ska köpa en begagnad bil.

Vad bör en begagnad bil kosta?

Det finns flera olika saker att tänka på – vad bilen kostar i inköp, vad den kostar i drift och ytterligare kostnader som tillkommer. Exempel på detta är till exempel bilförsäkring, bilskatt, trängselskatt, besiktning, avbetalning på eventuella lån, service en gång om året och självklart bränslekostnaden. Det är bra att ha en buffert för eventuella oväntade kostnader.

Var ska jag köpa bilen?

Du kan köpa av en bilhandlare, på auktion eller från en privatperson. Att köpa privat kan vara lockande men om du har otur köper du någon annans problem. Enligt lag kan ett fordon tas i anspråk om den tidigare ägaren har obetalda skulder som är relaterade till bilen. Det betyder att du kan bli av med bilen om den tidigare ägaren inte betalat till exempel parkeringsböter, fordonsskatt eller trängselskatt.

 

När du köper en bil hos en bilhandlare har du en större säkerhet och trygghet. Det kan vid en första anblick verka något dyrare, men du slipper oroa dig för oväntade kostnader och på lång sikt kommer du med största sannolikhet spara pengar.

Hur vet jag att bilen är i bra skick?

Om du köper begagnad bil av en privatperson är det viktigt att du går igenom bilens skick. Känner du dig osäker på vilka delar du ska titta på är det bra att ta med någon som kan inspektera bilen tillsammans med dig. Om du tittar på flera olika bilar bör du notera specifika detaljer på varje bil så att du inte blandar ihop dem. 

 

När våra tekniker går igenom våra begagnade bilar använder de sig bland annat av en checklista på 122 punkter. Bilen måste godkännas på samtliga 122 punkter för att bli Das WeltAuto-certifierad. Det betyder att bilen är i bra skick på både utsida och insida. Du kan läsa mer och ladda ner hela listan här

Måste jag provköra bilen? Varför då?

Köp aldrig en bil som du inte får provköra – det är en tydlig varningssignal. Idag är det populärt att köpa bil via auktion i Sverige, så kolla upp vad som gäller angående provkörning.

 

Om olyckan är framme på din provrunda så är det bra att veta vad som gäller. Hos en bilhandlare måste man betala den självrisk man skulle betalat som om man ägde bilen. Om du provkör en bil som ägs av en privatperson så är det bilägarens försäkring som gäller. Om bilen bara är halvförsäkrad eller oförsäkrad kan det bli värre. Fråga helt enkelt vad bilen har för försäkring.

 

I stort sett är en provkörning hos en bilförsäljare det säkraste och smidigaste. Fråga vad som gäller hos just dem innan du kör iväg med bilen.

 

Nästa steg

Provkörning

Vad bör du tänka på när du provkör en bil? Här ger vi smarta tips om hur du fixar provkörningen på bästa sätt.

Sök bil

Hitta en begagnad bil som passar dig och dina behov. Vi har återförsäljare i hela Sverige.

Kvalitetskontroll på 122 punkter

Alla Das WeltAuto-certifierade bilar är kontrollerade och godkända på 122 punkter.