Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Kvinna i solglasögon kör Volkswagen

Köpguide Begagnad bil: Del 2

Detta är del 2 i serien Köpa begagnad bil. Läs del 1 här.

Ska jag köpa min bil privat eller hos en auktoriserad bilhandlare?

När du köper begagnad bil är det bra att leta bland annonser, på webbsidor och hos din lokala återförsäljare för tillgängliga märken du är intresserad av. Jämför olika priser och årsmodeller. Detta är såklart lättare online. Webbplatser som Das WeltAuto.se som specialiserat sig på begagnade bilar är ett utmärkt ställe att börja och avsluta på. Använd en webbplats med sökfilter, ratings och recensioner eller med andra bra funktioner som kan hjälpa dig i ditt letande.

Hälften av Sveriges befolkning skulle säga att du får mest valuta för pengarna om du köper din begagnade bil av en återförsäljare och hälften skulle säkert förorda en privat säljare. Det finns för- och nackdelar med båda valen.

Garanti

Återförsäljare har ofta en förlängd garanti på sina bilar, till exempel Das WeltAutos 1 års garanti. Därför kan du var säker på att de verkligen gjort ett gediget jobb med att gå igenom bilen innan du köper den.

Privata säljare lämnar ingen garanti och får du motorproblem efter köpet kan det kosta pengar.

Om garanti är viktigt för dig är det ett klokt val att köpa från en säljare som erbjuder just detta. Das WeltAuto erbjuder 1 års garanti och bytesrätt på alla Das WeltAuto-certfierade bilar.

Läs mer om Das WeltAuto-garantin och bytesrätten här.

Pris

Genom att köpa din begagnade bil från en privat säljare kan du spara pengar, men du tar också en större risk. Återförsäljare av bilar driver företag och behöver tjäna pengar. De behöver avlöna sin personal och täcka flertalet andra kostnader. De behöver ha en vinstmarginal på sina bilar för att säkerställa en hållbar lönsamhet, något privata säljare inte behöver oroa sig för.

Skulle du få stora problem med exempelvis motorn har du återförsäljarens garanti att luta dig mot, medan den privata säljaren förmodligen inte kommer kännas vid det.

Det sista du vill när du precis spenderat en massa pengar på en begagnad bil är att spendera ännu mer på att laga den.

Det finns tusentals begagnade bilar till salu i hela landet. Filtrera på ort, pris, märke, modell eller tillbehör. Jämför bilar sida vid sida och lägg upp bevakning på bilar du är intresserad av.

Servicehistorik

När du köper bil hos en bilhandlare får du alltid med bilens servicehistorik. På så sätt har du all historik om bilen nedtecknad. Beroende på hur gammal bilen är kan servicehistoriken dock vara svårare att upprätthålla.

Privata säljare har inte alltid kvar servicehistoriken men de vet å andra sidan mycket mer än bilhandlaren om bilens skick och vilka fel som eventuellt kan finnas. Det kan dock vara svårare att lita på en privat säljare eftersom deras rykte inte står på spel när de säljer sin bil till dig, vilket ju är fallet hos en bilhandlare.

En begagnad bil med en komplett historik kan kosta lite mer men å andra sidan kan det vara värt att ha den extra informationen.

Alla begagnade bilar hos Das WeltAuto är kontrollerade på 122 punkter.

Slutsats

Varifrån du köper din begagnade bil bestämmer bara du, det beror helt på vad du har för budget och förutsättningar. Du kan få en begagnad bil för en mindre summa pengar om du köper den privat. Men tryggheten med en garanti är något att ha i åtanke.