Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Man som provkör en begagnad VW Transportbil hos Das WeltAuto

Köpguide Begagnad bil: Del 4

Detta är del 4 i serien Köpa begagnad bil. Du hittar alla delarna här.

Provkör alltid din begagnade bil

Ett av de bästa tipsen du kan få är att alltid, alltid provköra bilen du har för avsikt att köpa. När du provkör, lyssna efter skrikiga bromsar eller andra avvikande ljud. Men viktigast av allt, känn in bilen. Känns ratten och styrfunktionen bra? Tar bromsarna ordentligt?

Om den inte passar dig är det bättre att leta vidare. Och om den går som en dröm, ja, då har du just hittat din nya begagnade bil och själsfrände. Kontrollera motorn igen, efter att du provkört, så där inte finns några läckor eller fläckar.

Du kan alltid boka en provkörning på någon av Das WeltAutos bilar. Klicka på knappen Skicka e-post på den bil du är intresserad av och kryssa i att du vill boka en provkörning.

Kolla vilken försäkring som gäller när du provkör

Köp aldrig en bil som du inte får provköra – det är en tydlig varningssignal. Idag är det populärt att köpa bil via auktion i Sverige, så kolla upp vad som gäller angående provkörning.

Om olyckan är framme på din provrunda så är det bra att veta vad som gäller. Hos en bilhandlare måste man betala den självrisk man skulle betalat om man ägde bilen. Om du provkör en bil som ägs av en privatperson så är det bilägarens försäkring som gäller. Om bilen bara är halvförsäkrad eller oförsäkrad kan det bli värre. Fråga helt enkelt vad bilen har för försäkring.

I stort sett är en provkörning hos en bilförsäljare det säkraste och smidigaste. Fråga vad som gäller hos just dem innan du kör iväg med bilen.

På den här sidan har vi samlat några smarta tips när du ska provköra begagnad bil

Be alltid om dokumentation när du köper begagnad bil

Fråga din bilhandlare om all dokumentation som finns om bilen, även service och reparationshistorik. Läs igenom dokumentationen och titta efter varningssignaler som till exempel återkommande reparationer av en viss del. Det kan vara tecken på något underliggande problem som kan påverka din budget.

Om bilen har en komplett historik med service och reparationer vid rätt miltal har den förra ägaren garanterat skött den väl. Om inte, återigen, det är här garantin som bilhandlaren erbjuder kommer till sin rätt.

Begagnade bilar från Das Welt Auto bilar har alltid 1 års garanti

Läs igenom noga innan du signerar

När du gått igenom alla stegen ovan och fortfarande känner dig nöjd är det dags att signera kontraktet och köpa din nya begagnade bil. Läs igenom kontraktet noga så att du är nöjd med alla punkter, klausuler och underklausuler eller andra praktiska detaljer som kan dölja sig där.

Innan du slutför köpet går köparen igenom kontraktet med dig. Var noga med att avbryta och fråga om det är något du inte förstår. Säljaren kan kontraktet på sina fem fingrar och kan förklara för dig.

Till sist. Lycka till med att hitta din nya begagnade bil. Vi hoppas att den blir din själsfrände och att du får spendera många år tillsammans med ditt nya köp. Och framför allt, vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig.