Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Kvinna och man på väg ut med bilen

Köpguide Begagnad bil: Del 3

Detta är del 3 i serien Köpa begagnade bil. Här hittar du alla delarna.

Viktiga saker att tänka på när du köper begagnad bil

Det finns massvis med frågor att ställa innan du signerar kontraktet för din begagnade bil. Och din bilhandlare bör inte ha några problem med att svara på dem eller ge dig kompletterande tips. Här är de viktigaste frågorna att ställa.

Vilken typ av försäkring finns för min begagnade bil?

Din bilhandlare kommer förmodligen kunna erbjuda dig försäkring som tredje part. Men du kan också skaffa en egen. Om du väljer det senare alternativet har du normalt 24–48 timmar på dig att skaffa en försäkring.

Läs mer om Das WeltAuto försäkring här.

Beroende på hur gammal bilen är kan försäkringen ta upp en stor del av budgeten. Om du gjort din research är risken mindre att du får en obehaglig överraskning.

Det är dock inte helt enkelt att hitta rätt försäkring. Det finns många försäkringsbolag i Sverige och prisskillnaderna är stora. Genom att jämföra priser kan du spara mycket pengar. Säg att du lyckas spara 500 kr i månaden på rätt val. Det är 6 000 kr om året. Tillräckligt för en semestertur med din nya begagnade bil eller kanske lite tuffa tillbehör?

Hos Compricer kan du jämföra bilförsäkringar.

Vilka finansieringsalternativ har jag?

Att köpa en bil på kredit är ingen bra idé. Men vem har tillräckligt med kontanter för att köpa en bil nu för tiden? Finansiering är det enda alternativet för de flesta av oss.

Vissa banker vägrar att ge lån för äldre bilar, så försäkra dig om att du kan finansiera ditt köp. Det hjälper inte mycket att du är redo för ditt köp om du inte har pengarna. De flesta återförsäljare erbjuder finansieringslösningar.

Hos Das WeltAuto kan du finansiera din begagnade bil med billån, eller med vår mest förmånliga paketlösning Das WeltAuto Secure. Då får du rejäl rabatt på försäkringspremien, serviceavtal och garanterat framtida inbytespris med mera.

En annan sak att vara uppmärksam på är räntekostnaderna för ditt lån. De kan höja kostnaderna för din bil rejält så det är viktigt att kolla upp alternativen för finansiering noga.

När du väl hittat bästa möjliga finansiering är du nästan hemma. Din begagnade bil är snart din. Das WeltAuto erbjuder trygg finansiering för ditt bilköp så när du väl hittat din bil, tveka inte att kontakta oss.

Hur många ägare har bilen haft?

Antalet ägare en bil har haft kan säga en hel del om dess skick. Är bilen 5 år gammal och har haft åtta olika ägare? Då är risken stor att det är något fel på den. Är den 5 år gammal och har haft två eller tre ägare? Det kan vara en första indikation på att bilen är bra.

Har bilen några kända fel?

Lite inte alltid på bilhandlaren. De flesta vill så klart att du ska köpa. Genom att hitta en ansedd återförsäljare med gott rykte kan du minimera riskerna med ditt köp. Och du kan också få värdefull information om vilka reparationer som behövs eller hur du ska undvika kritiska fel.

Alla begagnade bilar hos Das WeltAuto är kontrollerade på 122 punkter.

Har bilen några skulder?

Enligt en lag som infördes i juli 2014 är skulder från trängselavgifter, fordonsskatt, parkeringsböter och andra infrastrukturella skulder kopplade till bilen och stannar alltså inte hos den tidigare ägaren. Detta innebär att om din “nya” bil skulle ha några sådana skulder kan Kronofogden i värsta fall beslagta bilen och sälja den i syfte att täcka dessa.

Innan du genomför köpet av din begagnade bil bör du därför ringa det särskilda nummer hos Transportstyrelsens kundtjänst som är avsett för detta, 0771-14 15 16. Där får du uppge bilens registreringsnummer och kan då få en uppdaterad bild av bilen och om det finns aktuella skulder eller obetalda parkeringsböter på den.

Du kan också gå in på Transportstyrelsens hemsida och välja Fordonsrelaterade skulder för mer information.