Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Familjeutflykt med Skoda

Bränslesnålaste bilarna med lägst utsläpp

Bränslekostnaden är en av de större löpande utgifterna som följer med bilinnehavet. Genom att välja rätt bil kan du sänka dina kostnader på mer än ett sätt, då en bil med lägre förbrukning i regel också släpper ut mindre skadliga ämnen och därmed får lägre fordonsskatt. Det betyder tusenlappar kvar i plånboken för dig varje år, och mycket bättre för miljön.

Här kan du läsa mer om hur mycket fordonsskatten påverkas beroende på hur mycket bilen släpper ut.

En elbil har den lägsta driftskostnaden, och en liten bil drar mindre bensin på grund av att den väger mindre än en stor bil. Men måste du välja en elbil, laddhybrid eller en småbil för att få ner driftskostnaderna? Nej, inte nödvändigtvis. Bränslesnåla bilar finns i alla storleksklasser. Här listar vi de snålaste bilarna i kategorierna småbil, kombi/familjebil och SUV.

All data över förbrukning och CO2-utsläpp nedan redovisas enligt WLTP (blandad körning). Värdena kan variera något mellan årsmodeller och utrustningsversioner, så dubbelkolla förbrukningen för den bil du är intresserad av.

Bränslesnåla småbilar

Fördelarna med en mindre bil är många. En liten bil väger mindre än en stor bil och drar därför i regel mindre bensin. De flesta kompaktbilar på marknaden är överraskande rymliga invändigt, och med fällda baksäten får du gott om lastutrymme. En småbil är också smidig och lättmanövrerad i stadstrafik.

Andra bensinsnåla småbilar är också Suzuki Swift, ŠKODA Fabia, Nissan Micra, Honda Jazz, Mercedes A 180 D och Toyota Aygo.

Bränslesnåla kombibilar/familjebilar

Med en kombibil ryms hela familjen, husdjuren och all packning utan problem. En kombibil fungerar därför utmärkt som familjebil och för de flesta andra användningsområden du kan tänka dig. Kombibilar är också populära tjänstebilar, just på grund av att de är så rymliga och användbara.

Bland andra kombibilar med låg förbrukning hittar vi till exempel Audi A4 Avant, Ford Focus, Kia Ceed, Citroen C4, Volvo V60, Peugeot 308 SW, och Mazda 6.

Bränslesnåla SUV:ar

SUV:ar (Sport Utility Vehicle) kommer i flera storleksklasser och blir bara mer och mer populära. Många av dessa erbjuder ett tufft yttre och extra god framkomlighet med fyrhjulsdrift vilket gör den utmärkt för landsvägs- och terrängkörning. Men även i staden kommer den till sin rätt. Eftersom du sitter högre upp i en SUV jämfört med en vanlig bil, så får du god sikt över trafiken.

Större SUV:ar med låg bränsleförbrukning hittar du i Audi Q3, Volvo XC60, Kia Sportage, Volvo XC90 D5 och Renault Koleos dCi.

Fler sätt att sänka bränsleförbrukningen