Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Seat Tarraco laddar via laddbox

Elbilar och laddning växer så det knakar i Sverige

Det säljs fler elbilar än någonsin och antalet laddstationer runtom i Sverige har ökat det senaste året. Den elektriska framtiden vi har väntat på närmar sig med stormsteg och snart kommer de flesta bilar som säljs vara eldrivna. Trots att försäljningen föll under första delen av 2022 var andelen laddningsbara bilar fortfarande stor.

Fler köper elbil

Elbilar och laddhybrider fortsätter att växa i popularitet hos svenska folket. Under 2021 ökade försäljningen av elfordon med hela 64% och under december månad stod laddningsbara fordon för 60% av försäljningen av nya bilar. Totalt sett såldes över 135 000 eldrivna personbilar under året.

Familj vid en Volkswagen Passat

Antal nygregistrerade dieselbilar under december 2021 var endast 3717 stycken.

I december 2021 registrerades 10 463 nya elbilar som bara drivs på el, vilket är rekord för den svenska elbilsförsäljningen. Jämförelsen med rena bensinbilar är slående, totalt nyregistrerades 4 116 bensindrivna bilar under samma period.

Så bra säljer elbilar - trots minskad bilförsäljning 2022

I början på 2022 minskade den totala bilförsäljningen kraftigt i Sverige på grund av brist på komponenter, leveransproblem med anledning av kriget i Ukraina och förändringar i Bonus-malussystemet. Trots att det såldes färre bilar totalt utgjorde laddningsbara fordon fortfarande hela 54% av den totala nybilsförsäljningen under det första kvartalet för 2022. 

Volkswagen Golf som laddar vid en laddstation

Bilpriserna har höjts en del under 2022 precis som många andra varor på grund av höjda komponentkostnader, svagare svensk krona och ökade fraktkostnader.

Många fick elbilsbonus

Statistiken visar, förutom höga försäljningssiffror för elbilar, även att många elbilssugna köpare väntade med sitt köp tills den förhöjda klimatbonusen trädde i kraft under april 2021. Under tiden innan den nya bonusen var på plats såldes få elbilar, samtidigt som antalet sålda bensinbilar ökade. Att fler använde bonusen kan därför ses som en stor bidragande orsak till den höjda försäljningen av elbilar.

I november 2022 beslutade regeringen att avskaffa klimatbonusen för miljöbilar. 

Bidrag till laddbox hemma

Även skatteavdraget för installation av grön teknik har använts flitigt och har gjort att många har passat på att installera en laddbox hemma. Svenskarna fick över 489 miljoner kronor i skattereduktion under 2021 för att sätta in en laddstation hemma och på så sätt kunde de minska kostnaden för att ladda sin elbil.

Fler elbilar kräver fler laddstationer i Sverige

I takt med att elbilen blir allt mer populär höjs även kraven från bilägarna kring att Sveriges laddinfrastruktur behöver utvecklas. Privatpersoner och arbetsplatser är de som främst är i stort behov av fler offentliga laddställen. Under 2021 ökade antalet publika laddpunkter med 23%.

I år beräknas det säljas ännu fler elbilar och därmed borde det vara rimligt att antalet nya laddstationer och laddpunkter också ökar stort framöver.

Bil som laddar vid elstolpe

Vid årsskiftet 2021/2022 fanns det totalt 14 240 stycken laddpunkter runtom i landet.

Allra lättast är det att ladda bilen längs med vägen i Skåne, Västra Götaland och i Stockholmsområdet. Och det är även här det finns flest eldrivna bilar hos befolkningen.

I norra Sverige är utbudet av laddstolpar fortfarande något glesare, men även här har det skett en uppgång de senaste åren. Framförallt är det personer i flerfamiljshus som är i störst behov av att laddinfrastrukturen byggs ut och förbättras.

Ladda elbilen - till ett fast elpris

Efter att elpriserna sköt i höjden under det senaste året har nog de flesta elbilsägarna blivit medvetna om vad det faktiskt kostar att ladda bilen, både hemma och på laddstation.

För de som äger en Volkswagen, ŠKODA eller SEAT/CUPRA kommer det bli enklare att hålla koll på kostnaderna genom att ladda elbilen till ett fast kilowatt-timpris. Det fasta priset funkar i hela laddningsnätet i Europa, oavsett om du laddar utanför Rom eller i Gävle. Fastpriset kan användas på över 310 000 laddningspunkter runtom i Europa.

Enklare att ladda på laddstation

Under det kommande året ska det även bli smidigare för dig som laddar din Volkswagen, ŠKODA eller SEAT/CUPRA. Istället för att krångla med olika appar eller laddbrickor kommer laddstolpen känna igen bilen direkt genom laddkabeln. Mjukvaruuppdateringen, som kallas Plug&Charge, rullas ut till MEB-baserade elbilar under 2022 och kommer att funka med flera laddstolpar från en mängd olika partners.

Barn som laddar en elbil

Kostnaden för att ladda elbil på en laddstation kan variera mellan olika stationer i dagsläget. Därför satsas det nu på laddning till fastpris. 

Begagnad elbil

Just nu finns det inte så många begagnade elbilar till försäljning och de som kommer in säljer slut snabbt. Men i och med att fler och fler nybilsregistreringar är just eldrivna fordon, så kommer marknaden för begagnade elbilar att växa snabbt. Begagnatmarknaden för eldrivna bilar har bara börjat.

Begagnad laddhybrid

Utbudet bland begagnade laddhybrider är i dagsläget något större än för rena elbilar. Även laddhybrider sålde väldigt bra under 2021 och stod för 26% av alla nybilsförsäljningar.

Läs mer om eldrivna bilar