
Elbilens framfart på världens marknader
Elbilar från Volkswagen – en längre historia än vad man kan tro
Eftersom Volkswagen inte etablerades i början av elbilens guldålder på 1900-talet så har utvecklingen startat betydligt senare. Allt eftersom oljepriserna steg på grund av internationella konflikter, började Volkswagen att tillverka elektriska drivenheter. Utvecklingen har fortsatt och idag är tillverkningen av moderna elbilar i full gång.

Elbilens historia
För att hantera 70-talets oljekris valde Volkswagen att ta fram en bil med elektriskt drivmedel. Modellen VW Golf I CitySTROMer utvecklades på Golf I-plattformen och användes av energileverantörer. Dessa kunder kunde också välja att köpa en eldriven Transporter baserad på VW Transporter T2.
Utvecklingen togs sedan vidare till kommande Golfgenerationer. Dessa modeller baserades på ett blybatteri som användes som startbatteri men i en annan konfiguration. Till skillnad från ett startbatteri behöver blybaserade drivbatterier inte ge stora strömmar i startprocessen utan den ger kontinuerlig kraftleverans över en längre tidsperiod.
ID-familjen gör entré
Oavsett vad du har för krav så uppfyller VW ID dem alla. Du kommer att kunna välja modeller som passar för varje tillfälle. Om du vill köpa en mellanklassbil som passar hela familjen så passar ID. Neo som erbjuder en räckvidd på mer än 400 km.
Den må se mindre ut, men trots sin storlek så är ID.3 rymlig för sin storlek. ID.3 är en prisvärd bil som tar dig smidigt fram på vägarna.
Om du vill ha en bil som du kan åka riktigt långt med så ska du välja ID.4, den kan ta dig över 50 mil på en laddning. ID.4 är en rymlig familjesuv och snabbladdar 32 mil på en halvtimme.
Nya ID.5 är elsuvscoupén som förenar både funktion och stort utrymme med sin sportiga look. Med standardbatteriet får du en räckvidd på hela 512 km, bilen är koldioxidneutral och har en kraftfull elektrisk körning.
Är du fascinerad av den klassiska VW Bulli-modellen så kommer du att älska ID.Buzz, inspirerad av vår populära Transporter med en räckvidd på 600 km och utrymme för stora familjer.

Elektromobilitetens början
Att använda elmotorer i ett fordon är inte en ny uppfinning. Elbilar var rätt så vanligt redan i början av 1900-talet. År 1900 var 38% av alla bilarna i USA elbilar men det dröjde inte länge tills det förändrades.
Åren efter 1910 så började förbränningsmotorer, främst bensindrivna, att dominera. En stor anledning till detta var bland annat tillgången på billig olja, det högre utbudet av bensin- eller dieselbilar och en lättare startprocedur. Dessutom var elbilar utrustade med blybaserade batterier som ofta strulade och inte fungerade som de skulle.
Elbilens fall och återuppståndelse
Sen elbilens fall användes elbilar främst som leveransfordon, som de kända mjölkflottorna i Storbritannien och USA. Elbilens comeback var efter Kuwaitkriget 1990, och oljekrisen som följde därefter. En annan aspekt var att miljöfrågan hade blivit alltmer utbredd i samhället.
Den första myndigheten att främja och kräva en minskning av utsläppen var CARB (California Air Resources Board). Detta pressade bilindustrin till att ta fram alternativa drivmedel. Det första steget var att ta fram moderna batterier och att byta ut de blybaserade. Denna utveckling ledde till nickel-metallhydrid- och litiumjonbatterier som batterityper för elbilar.
Det första steget till att skapa den moderna elbilen var framtagningen av hybridbilar. Dessa har ständigt testats och förbättrats vilket lett till dagens breda utbud av eldrivna bilar. Förutom de globala fordonsaktörerna började även mindre företag uppfinna laddbara bilar. Detta var möjligt eftersom en elbil inte bara behöver klassiska fordonstekniska kunskaper utan kräver också noga beräkningar.
Sedan debatten om den globala uppvärmningen och minskningen av växthusgaser hamnat på politikers dagliga agenda över hela världen finns det också ett politiskt tryck på förnybara drivmedel. Detta speglas också av allmänheten och de krav som konsumenter och företag har på sina privata eller affärsmässiga transportbehov. Området elektromobilitet är därför viktigare än någonsin, speciellt då det nyligen beslutades att nya bilar med förbränningsmotorer ska förbjudas från och med 2035. Det är inte längre än fråga om biltillverkarna helhjärtat ska satsa på elbilar, utan när.
Elbilar – framtidens färdmedel?
Genom att använda förnybar energi och att ständigt förbättra återvinningstekniken, är elektriska bilar banbrytande mot en mer miljövänlig livsstil. Med dessa förutsättningar ska denna teknik leda arbetet med mobilitet och hållbarhet. Att förena dessa är en av de största utmaningarna som leverantörer, tillverkare och även konsumenter har för närvarande. Europas fordonspark ska vara helt utsläppsfri 2050. För att detta ska uppnås kommer det krävas stora insatser av bilindustrin.
Elbilar – modern körteknik
Utvecklingen av nya elbilar är numera fokuserad på den dagliga och utbredda användningen av tekniken. Detta för att det ska bli enklare att köra en elbil. De största utmaningarna är räckvidden på batteriet, förbättring av laddningstiden, att bilfärden kan ta lång tid, att ladda bilen och tillgängligheten av laddstationer, förlängning av batterilivslängden och kostnadsminskningar för hela systemet.
Längre räckvidd
Genom forskning om batteriteknik har elbilens räckvidd ökat från 150 km till 500 km under det senaste decenniet. Denna räckvidd är tillräcklig för daglig användning, eftersom den genomsnittliga körsträckan är under detta.
Många har laddboxar så att de kan ladda elbilen hemma. För att kunna ladda smidigt utanför hemmet och för att kunna åka på en längre semester utan att det tar längre tid är det en fördel att det finns många publika laddstationer längs vägen. Utvecklingen av infrastrukturen är snabb och har nästan fördubblats på 1,5 år i Europa, med mer än hälften av dem öppet tillgängliga.

Ladda din elbil i Sverige
Att bygga ett tätt nät av laddningssystem med anslutningsstandarder som passar alla typer av elbilar är en stor utmaning. I Sverige kan du hitta ett uppskattat antal av 14 000 laddningspunkter. Av dessa tillgängliga laddningsmöjligheter finns ett uppskattat antal av 1600 snabbladdningsstationer som kan ladda batteriet snabbt.