
Elbilens räckvidd på vintern
Foto: Peter Lundström, Volkswagen Magasin
Låga temperaturer gör att räckvidden blir kortare. Vid riktigt låga temperaturer runt 20 minusgrader, får du räkna med 35-45 % kortare räckvidd än det officiella WLTP-värdet. Det tar dessutom längre tid att ladda ett kallt batteri. Men med lite planering och några smarta tips kommer du längre på varje laddning. Även i svensk vinterkyla.
Stort vintertest av elbilar
Norsk elbilforening har testat fem elbilar i 20 minusgrader, bland annat Volkswagen ID.3 och Porsche Taycan. Alla fem bilarna klarade sig bra i testet. En av slutsatserna man kom fram till var att ett större batteri generellt klarar körning i kyla bättre och ger extra räckvidd än ett litet batteri. Detta kan vara bra att tänka på när du ska köpa elbil.
7 tips som förlänger elbilens räckvidd på vintern
1. Förvärm bilen
Räckvidd är det uppskattade avstånd du kan köra på en laddning. Vid minusgrader och vinterförhållanden förbrukar bilen mer energi för att värma upp både batteriet och kupén, vilket gör att räckvidden minskar. Därför är det klokt att förvärma bilen innan avresa med ström från elnätet. Kör du en elbil från Volkswagen, kan du använda appen We Connect ID för att ställa in avresetid och starta klimatanläggningen. Då sköts förberedelserna automatiskt.
2. Ett kallt batteri tar längre tid att ladda
Batteriets temperatur påverkar laddningstiden. Ett varmt batteri laddar snabbare än ett kallt. Bilens batteri värms upp när du kör, därför är det klokt att ladda bilen direkt vid ankomst efter en resa, istället för att vänta till avfärd. Ett varmt batteri kan dessutom ta emot en högre laddeffekt än ett kallt. Genom att ladda batteriet även vid kortare stopp, hålls värmen kvar och räckvidden ökar. Men är det riktigt kallt, så kommer laddningen att ta längre tid. Därför kan det vara bra att planera in ett längre stopp på resan. Står bilen parkerad över natten utan att vara inkopplad till elnätet, så kommer räckvidden också att minska jämfört med om den nått full laddning över natten.
3. Ett tomt batteri går snabbare att ladda
Det tar ungefär lika lång tid att ladda bilen från 0-80 procent som det tar att ladda de sista 20 procenten. Laddar du på en publik snabbladdningsstation, bör du därför aldrig ladda mer än till 80 procent om det inte är absolut nödvändigt, för att undvika onödiga kostnader.
4. Planera din resa
Förutom att ha koll på var du kan ladda din elbil längs vägen, kan det vara bra att känna till att elbilens egen beräkning av återstående räckvidd som visas på displayen när du kör kan skilja sig en hel del från verkligheten. Särskilt när det är riktigt kallt. Detta beror på att alla bilmodeller inte tar hänsyn till utomhustemperaturen eller din körstil vid beräkningen. Planera därför in att du kommer att behöva stanna för att ladda oftare än vad bilen anger på displayen.
Här kan du ladda din elbil i Sverige >
5. Anpassa din hastighet och körstil
Genom att köra lite långsammare ökar du räckvidden och kommer längre. Detta beror på att det förbrukas mer energi vid högre hastigheter. Korta resor belastar batteriet och många start och stopp drar också onödigt mycket energi. Ekonomisk körning, så kallad EcoDriving, ger dig fler kilometer per laddning:
Här hittar du 10 snabba tips för sparsam körning >
6. Sänk värmen
Infotainmentsystem och lampor har liten påverkan på elförbrukningen. Men värme och luftkonditionering på hög effekt påverkar räckvidden negativt. Genom att sänka värmen i kupén med några grader och istället använda stols- och rattvärmaren, kan du förlänga räckvidden med några kilometer.
7. Minska luftmotståndet och vikten
Kall luft är hårdare än varm, vilket gör att luftmotståndet ökar på vintern. Genom att hålla fönster stängda och ta av takräcken och hållare på dragkroken när de inte används, minskar du luftmotståndet. Rätt lufttryck i däcken gör att bilen rullar lättare och drar mindre energi. Högre vikt kräver mer energi för att förflytta bilen. Lasta därför ur onödigt bagage innan avfärd.