Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Köra nercabbat

Fyra goda skäl att köpa gasbil

Intresset för såväl elbilar som gasbilar ökar. Nästan varje bilmärke har en eller flera modeller som erbjuder grön körning. Och trots att elbilar är extra populärt just nu så ökar även efterfrågan på bilar som drivs med gas. I den här artikeln berättar vi mer om just gasbilar, rätar ut frågetecken och ger dig fyra goda skäl att satsa på en gasbil.

Snabbläst: 4 fördelar med gasbil

Vi ger dig några goda skäl att köpa en gasbil.

 1. Du är snäll mot miljön
  Fordonsgasen du tankar består av en blandning av biogas och naturgas. Tankar du ren biogas, som erbjuds på vissa ställen, så kör du 100 % fossilfritt.
 2. Du kör billigare
  Att köra på gas är snällt mot både miljön och din plånbok. Kostnaden per mil är ungefär 20% lägre än bensin och diesel.
 3. Du får billigare fordonsskatt
  Bilar med lägre utsläpp får lägre fordonsskatt. Läs mer här och räkna ut din bilskatt.
 4. Du tankar smidigt
  Du slipper droppande bensin och diesel. Du slipper även bensinångor eftersom gasen är luktfri. Det är helt enkelt bara gas – rakt in i tanken. Läskigt? Nej, inte alls. Snarare väldigt smidigt!

Kika på begagnade gasfordon och gashybrider

Till gasbilarna

Volkswagen Caddy som gasbil

Till salu

Bränslesystemen kan se olika ut

Nästan alla gasbilar är hybrider som drivs av gas och bensin. Nyare gasbilar har upp till tre gastankar och en mindre bensintank. Det finns även äldre gasbilsmodeller som har två tankar för vardera drivmedel. De har i regel lite kortare räckvidd för gasdriften. Men en nyare gasbil har en räckvidd på långt över 400 kilometer – enbart med gas.

Bensintanken fungerar som en reservtank. Om gasen tar slut tar bensinen vid och det sker nästan alltid automatiskt. Har du en äldre gasbil kan du behöva trycka på en knapp för att koppla på bensinen.

Miljövänlig körning med fordonsgas

Samlingsnamnet för de drivmedel som används i gasfordon är fordonsgas. Det är en blandning mellan biogas och naturgas. Biogasen är den mest miljövänliga eftersom det är ett förnybart bränsle. Den utvinns ur bland annat livsmedelsavfall, gödsel och avloppsslam. Om du tankar med enbart ren biogas kör du helt fossilfritt.

Naturgas däremot är ett fossilt ämne vilket innebär att det inte är förnybart. Det utvinns mestadels ur oljekällor och ger ett större utsläpp av växthusgaser än biogas – men fortfarande lägre än bensin och diesel.

I Sverige består drygt 70% av gasen du tankar av biogas, resten är naturgas. På vissa ställen kan du dock tanka 100% biogas.

Gastankarna i en Volkswagen Golf TGI

Har du räckviddsångest?

Ta det lugnt

Är du rädd för att gasen ska ta slut och att du blir stående vid en vägkant? Begreppet kallas räckviddsångest och används framförallt av elbilsförare som är rädda för ett tomt batteri, men kan såklart användas av de som kör gasbilar också. Det finns dock inga större skäl till oro. De flesta gasbilar har idag en väldigt god räckvidd på gasen och därefter tar bensintanken vid.

Och skulle något av bränslena ta slut – ja, då är det bara att tanka. Idag finns det ungefär 180 tankstationer för gas i Sverige, och i takt med att gasbilarna blir fler så byggs det också fler tankstationer. I Europa finns det drygt 4000 publika tankstationer.

Vad ska jag tänka på om jag vill köpa en begagnad gasbil?

Både fördelar och nackdelar

Som i vilket begagnatköp som helst bör du vara noga med att undersöka servicehistoriken. Det är också viktigt att du kontrollerar skicket på gastankarna. Om du köper en Das WeltAuto-certifierad bil via en av våra återförsäljare har de gått igenom och godkänt bilen på ett flertal punkter. Det gör att du har ett års garanti på bilen – i princip lika bra som en nybilsgaranti. Säljaren går gärna igenom punkterna med dig.

En gasbil är generellt sett billigare i drift än exempelvis en dieselbil, men däremot är andrahandsvärdet något sämre. Det sämre andrahandsvärdet gör att du kan köpa en begagnad gasbil till ett mycket bra pris. Å andra sidan får du en högre framtida värdeminskning och det kan vara svårt att sälja bilen längre fram. Det finns alltså både fördelar och nackdelar med att köpa en gasbil – men du kör i alla fall betydligt miljövänligare.

Du kanske också gillar