Covid-19: Vi bryr oss om din hälsa! Läs mer
Ladda elbil kostnad

Vad kostar det att ladda en elbil?

Elpriserna har ökat kraftigt det senaste året vilket har börjat påverka många runt om i landet, men speciellt i södra Sverige. Ökar elpriset kan det även bli högre kostnad att ladda elbilen.

Hur mycket kostar det att ladda en elbil? 

Vad det kostar att ladda just din elbil beror på var du väljer att ladda någonstans och hur stort batteri din elbil har. En elbil kostar i snitt 1,5 - 6 kr per mil att köra om du laddar med en normalladdare. Kostnaden varierar beroende på om du laddar hemma eller på laddstation samt vilken elbil du har.

Vad kostar det att ladda en elbil hemma?

Det billigaste sättet att ladda din elbil på är att ladda den hemma i en laddbox. De flesta tillverkare erbjuder idag också en appstyrd laddbox där du enkelt kan välja när på dygnet bilen ska ladda och om bilen inte ska ladda fullt varje gång. På så sätt kan du spara både tid och pengar. 

Vill du ladda elbil billigt ska du ladda hemma

Så här räknar du ut ditt elpris hemma för elbilen:

Ditt elpris just nu (kronor per kWh) x Elbilens batterikapacitet (kWh)

Har du ett elpris på ungefär 2 kr inklusive elnätsavgift och skatter, och en elbil med ett batteri med kapaciteten 77 kW blir kostnaden 154 kr om du laddar batteriet från noll till max. 

Billigare el på natten

I de flesta fall kostar el mindre på natten, när elnätet inte är lika belastat. Därför kan det vara smart att ladda din elbil på natten för att spara pengar med förutsättning att du har ett timprisavtal med din elleverantör.

Fast eller rörligt elpris eller timprisavtal

Har du ett fast pris på elen är det enkelt att räkna ut vad just din elbil kostar att ladda. Många hade turen att binda elpriset på en låg nivå innan priserna ökade. Ett rörligt elpris gör lite krångligare då du får ett genomsnittligt belopp över den senaste månaden.

Har du däremot ett timprisavtal kan du ladda billigare genom att hålla koll på priset och undvika att ladda på morgonen och på eftermiddagen när elpriset är som allra högst. Billigast är det oftast om du laddar bilen på natten. Därför är det bra att ha en laddbox där du kan styra när på dygnet din bil ska laddas.

Tanka elbil kostnad på laddstation

Vad kostar det att ladda en elbil på laddstation?

Att ladda din elbil på en av landets laddstationer är dyrare än att ladda din bil hemma. Det finns också olika priser på laddstationen beroende på hur snabb laddningen är. Billigast är det att välja den långsamma laddningen med en normalladdare (AC) medan det kostar mer att ladda bilen med en snabbladdare (DC). På vissa stationer finns det även ultrasnabbladdare, vilket är det dyraste men snabbaste sättet att ladda på. 

Kostnad att ladda en elbil med normalladdare (effekt runt 11-22 kW)
Från ca 3 kr/kWh till 5 kr/kWh

Kostnad att ladda en elbil med snabbladdare (effekt runt 50 kW)
Från ca 5 kr/kWh till 7 kr/kWh

Kostnad att ladda en elbil med ultrasnabbladdare (effekt 150-300 kW)
Från ca 7 kr/kWh till 9 kr/kWh

Flera bilmärken eller drivmedelsstationer erbjuder olika typer av priser beroende på om du är medlem eller har ett abonnemang. Väljer du att registrera dig kan du få ner kostnaden på laddningen. 

Kostnad ladda elbil per mil

Vad kostar det att ladda en elbil per mil?

Vad din elbil drar per mil beror på hur stor den är och vilken årstid det är, men i snitt är det ungefär 1 - 3 kWh per mil. Säg att du har laddat din bil hemma med ett ungefärligt elpris på 2 kr per kWh, inräknat nät och skatter. Din elkostnad per mil blir då 1,5 - 4,5 kr per mil, beroende på vad du har för elbil och elpris. 

Räkna ut ditt elpris per mil 

Laddar du din elbil på en laddstation blir milkostnaden något mer än om du laddar hemma. Det genomsnittliga priset är ca 6 kr per mil om du laddar med en normalladdare, då är det räknat på ca 3 kr/kWh. 

Vad kostar det att ladda en laddhybrid?

Kostnaden för att ladda en laddhybrid per mil är densamma som för att ladda en elbil. Vad det kostar att ladda batteriet fullt på en laddhybrid beror på hur stort batteriet är.

Vad kostar det att ladda en elbil jämfört med att tanka en bensinbil?

Överlag är det billigare att underhålla och ladda en elbil än att tanka och hålla en bensinbil i bra skick. Trots att elbilen är dyrare i inköp är det i längden billigare att ta hand om en elbil än en bensinbil. Det krävs inte lika mycket service och underhåll av motorn.

Det är även billigare att driva en bil på el jämfört med att driva den på bensin eller diesel. Bränslekostnaden för en bensinbil ligger på 8-11 kr/mil. I snitt sparar du 7 kr per mil när du laddar med el jämfört med en bil som drivs med annat bränsle. 

Ladda elbilen gratis

Var kan jag ladda min elbil gratis?

Det finns platser runt om i hela Sverige där du kan ladda din bil gratis. Det kan till exempel vara vid köpcentrum, hotell eller parkeringshus. Flest gratis laddplatser finns i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö. 

Du kan hitta och filtrera på gratis laddplatser via Chargefinder.

Gå till Chargefinder